WAT KUN JE DOEN TEGEN RANSOMWARE?

WAT KUN JE DOEN TEGEN RANSOMWARE?

De Zeeuwse ondernemer Harald Lavooij van UnitIT wil met zijn campagne ‘No More Hacks‘ het MKB vooral bewust maken van de gevaren van ransomware. ,,De meeste MKB’ers hebben zich hier niet of nauwelijks tegen gewapend. Dat kan je de kop kosten”, verwijst Lavooij naar diverse recente voorbeelden.

Ransomware
Wat is ransomware eigenlijk? Je hoort de term wel eens voorbij komen, maar het lijkt een ver van je bed show. Totdat je een keer per ongeluk op het verkeerde knopje of linkje drukt. ,,Het kan overal achter verstopt zitten. Voorheen lag het er vaak bovenop in ‘rare’ mailtjes, maar zo doorzichtig is het nu niet meer. Het kan ook zomaar vanuit naam van je beste vriend verzonden worden verzonden”, waarschuwt Lavooij. Zodra je erop geklikt hebt ben je al te laat om te herstellen. ,,Het kan gaan om een fractie van een seconde dat je even niet op let, of per ongeluk ergens op drukt. En BAM! alle aangesloten apparatuur, ook via een netwerk, is besmet en je bent gegijzeld.

Betalen?!
Alles wordt versleuteld en je wordt verzocht om (binnen 72 uur) een bedrag te betalen om ‘de sleutel’ te verkrijgen, waarmee je overal weer bij kan. Wat doe je dan? Moet je betalen? De hackers bereiken dan hun doel en bovendien moet je maar afwachten of je ook daadwerkelijk de sleutel krijgt. ,,Garanties krijg je niet van criminelen!”, waarschuwt Lavooij.

Explosieve groei
,,In de praktijk merk je dat het MKB zich hier niet of nauwelijks tegen wapent. Hacken is natuurlijk niet nieuw, maar de explosieve groei in de laatste jaren betekent wel dat de kans verveelvoudigd is dat jij er ook mee te maken krijgt. We zijn kwetsbaarder dan we denken. En als je eenmaal aan de beurt bent, dan zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Er zijn genoeg recente voorbeelden in de omgeving, waarbij het tot een faillissement heeft geleid. Zoiets wil je toch ten alle tijden zien te voorkomen?”, vraagt Lavooij zich hardop af.

Maatregelen
Maar wat kun je nu doen om te zorgen dat jij geen slachtoffer wordt? ,,Helemaal uitsluiten kun je het nooit, maar er zijn wel een aantal voorzorgsmaatregelen waar je jezelf goed mee kunt beschermen. En natuurlijk kunnen wij met UnitIT daar ook een klein stukje aan bijdragen. Ik leg het graag uit aan de hand van een filmpje en als je meer wilt weten ben je van harte welkom voor een gratis informatiesessie of vrijblijvend adviesgesprek."

Bron: Zeeland Zakelijk
Tekst: Menno Kole

Klik op het plaatje voor een vergroting

Comments are closed.